Jelle van Dijk is eigenaar van startup VRgifts, waarmee mensen een virtual reality wenskaart kunnen sturen. Het is de bedoeling dat VRgifts dit jaar bij iedereen bekend is. Wij spreken hem over zijn ambitie.
Hallo Jelle, hoe gaat het met je?
Het gaat prima! We hebben enorm veel positieve reacties ontvangen op VRgifts. Ik ben mijn team heel dankbaar voor de mooie prestatie. De tijd dat VR mainstream kan gaan, is echt gekomen en dat wij daar deel vanuit maken, maakt me trots.
Hoe werkt de VR-kaart?
De gever van de kaart heeft de mogelijkheid om uit diverse omgevingen te kiezen. Een consument kan op dit moment zowel online als bij vestigingen van CIGO kiezen tussen Happy Birthday, Get Well Soon en Congrats. Vervolgens voegt hij foto’s en een persoonlijke boodschap toe. Deze personalisatie maakt VRgifts extra bijzonder. De kaart wordt gegeven aan de ontvanger, die de kaart vervolgens omvouwt tot bril. Hij installeert een app op de mobiele telefoon en ervaart de virtual reality-boodschap via de bril. Het is een speciale en persoonlijke manier om iemand te verrassen.
Hoe ben je op het idee gekomen?
Als innovatief ondernemer geloof ik dat het belangrijk is om je op de voorste golf te bewegen. Daarom had ik voor de hype een Oculus Rift in huis. Je gaat dan nadenken over wat de mogelijkheden zijn. Als eerste kwam bedrijfscommunicatie in virtual reality als concept naar voren. Het idee naar VR-communicatie tussen consumenten en daarmee ook wenskaarten in VR is dan snel gemaakt.
En hoe ben je vervolgens aan de slag gegaan?
Diezelfde avond ben ik nog begonnen met het creëren van een moodboard van een VR-kerstomgeving. Samen met een talentvolle dtp-er in dienst van Artihove Group, zijn we aan de slag gegaan in Unity. Tegelijkertijd heb ik met mijn IT-ers gesproken over een website, waarin persoonlijke foto’s en een persoonlijke boodschap aan de VR-omgeving kunnen worden toegevoegd. Binnen twee maanden hadden we een testversie in de Appstore staan om, vlak voor kerst, de potentie in de markt te kunnen peilen.
Welke obstakels kwam je tegen tijdens de ontwikkeling?
Het voornaamste obstakel was de Google Cardboard. Ik merkte dat het complex was om deze tot bril te vouwen en wist dat als het niet gemakkelijker zou kunnen, mensen het concept nooit zouden omarmen. Daarom heeft mijn team een eigen bril ontwikkeld. Deze is eenvoudig te vouwen, makkelijk en goedkoop te versturen en van betere kwaliteit.
Wie is verantwoordelijk voor de vormgeving?
De vormgeving wordt intern gedaan door de dtp-afdeling van de Artihove Group waar wij met onze startup deel van uitmaken.
Wat valt er nog te verbeteren?
In mijn ogen staat of valt goede communicatie met het overbrengen van emotie en het vertellen van een verhaal. Virtual reality biedt veel betere mogelijkheden dan traditionele communicatie, maar het is nog wel aftasten in welke vorm we dit het beste kunnen gieten. Daarnaast willen we het mogelijk maken voor de B2B-markt om communicatie in VR eenvoudiger te maken. We zijn op dit moment een plug and play-model aan het ontwikkelen waarmee bedrijven hun producten of bedrijfsomgeving voor slechts een paar duizend euro in VR kunnen presenteren.
Heb je zelf een achtergrond in VR? Nee, niet echt. Alhoewel we als Artihove Group wel de doelstelling hebben om op het grensvlak van creativiteit en IT te opereren. Dit past in mijn ogen heel goed bij de eigenschappen van goede virtual reality.
Hoe ga je ervoor zorgen dat iedereen je bril verstuurt als er iets te vieren is?
De basis is het leveren van een beter product. Hiermee bedoel ik dat het een goed alternatief moet zijn van het geven van een traditionele wenskaart of, in het geval van B2B, bijvoorbeeld een bedrijfsbrochure. Een betere beleving, een vergelijkbaar gemak van aankoop, creatie en versturen en een zeer brede keuze uit VR-omgevingen zijn hier de speerpunten in. Voor dit laatste hebben we de intentie om een platform te worden waarop andere VR-developers hun omgeving kunnen resellen. Om het gemak van aankoop te bevorderen, is het distributiekanaal belangrijk. In de komende periode willen we naast de honderdtwintig retailpunten van CIGO groeien naar vijfhonderd offline verkooppunten voor het einde van het jaar. Ook online zijn we nog op zoek naar resellers.
Wat zijn de mogelijkheden voor commerciële partijen?
We bieden bedrijven nu de mogelijkheid om hun werknemers en zakenrelaties per post te verrassen met een breed scala aan virtualreality-ervaringen. Dat varieert van een uitnodiging en de presentatie van een nieuw product, tot de lancering van een nieuwe dienst of bijvoorbeeld een verhuizing naar een nieuw bedrijfspand. Maar je kunt ook denken aan educatie en training middels VR. Er zijn enorm veel zakelijke toepassingen om virtual reality in te zetten.
Wat zijn momenteel de ontwikkelingen op VR-gebied?
Virtual reality ontwikkelt zich razendsnel. Ontwikkelingen waar ik echt naar uitkijk, zijn social VR (elkaar ontmoeten in VR) en bijvoorbeeld streaming VR van live concerten. Vooraf een kijkje nemen op je vakantieadres is ook een ontwikkeling die eraan zit te komen.
Wat is het laatste nieuws?
Naast de plug and play-bedrijfsomgeving heeft VRgifts nog diverse andere concepten in ontwikkeling, waaronder een nieuwe kerstvariant en Liefde komt binnenkort online.
Bron: http://nederlandsmedianieuws.nl/